Izrazito pozitiven pogled na uporabo tablic v šoli

Kaj je tunelski pogled* na pojav?
Če si predstavljamo posameznikovo koncentracijo, zbrano in osredotočeno le na en delček pojava, je to prav to. Pogled je ozek in specifičen.
Velikokrat ga dopolnjuje subjektivno doživljanje, ki je rezultat prejšnjih pozitivnih izkušenj. Tak pogled ovira zaznavanje in dojemanje kompleksnosti celotne slike.

Nasprotno temu, kaj lahko predstavlja periferni pogled* na pojav?
Ko se osredotočenost usmeri le na obrobne podrobnosti, ki so ne nujno nepomembne, a velikokrat ne-ključnega pomena za tisti trenutek/situacijo/osebo.

Aktualnost uporabe IKT v procesu vzgoje in izobraževanja je v porastu. Vse bolj spoznavamo, da je tema, prav toliko kot je modna, tudi kompleksna.

Napeljala bi vas rada na razmislek, kako zgleda, če uporabo tablic v vzgoji in izobraževanju, specifično za otroke s posebnimi potrebami, pogledamo skozi “tunelski vid” (tj. vse je pozitivno, vse je ok, tablice so d’best!):
S pomočjo tablic je lahko vsaka snov, vsak material, vsaka vsebina prilagojena posebnim potrebam. To pomeni, da je lahko tudi diferencirana in individualizirana.
Učenci lahko na tak način dosegajo (tudi višje) kognitivne nivoje znanja. Če učenec potrebuje prilagoditve fonta/velikosti pisave, mu jo tablica lahko omogoči. Prav tako lahko učenci poiščejo ali preverijo določene informacije, ki jih potrebujejo za (boljšo) predstavo o obravnavani tematiki.
Tablice so lahke in prenosljive, povezanost na internet omogoči dostop do informacij kjerkoli in kadarkoli. Prav slednje omogoča celo poučenje v naravi oz. v konkretni življenjski situaciji brez izoliranja problematike na šolski razred.
Pa četudi smo izolirani na razred, lahko marsikatere ponazoritve z uporabo IKT (in tablic) prinesemo v razred.

 

 

Te zanima, kako se na uporabo tablic v vzgoji in izobraževanju, specifično usmerjeno na uporabo za otroke s posebnimi potrebami gleda s perifernim* vidom?

* izraza sem izbrala za boljšo ilustracijo pojava

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s